niye.. ısırılan elma kararır?

Aslında ısırılan elmanın kararması elmaya asidimsi bir tat veren tanen asidinden kaynaklanıyormuş.
Isırılan elma havayla temas edince de tanen asidi oksijenle karşılaşıyor ve oksitlenmeye başlıyormuş.Oksitlenmeye başlayan tanen asidi, kahverengideki polifenol bileşiklerine dönüşüyormuş.Şahsen bana çok ilginç geldi :))
Sonuç olarak ne kadar çok uzun süre oksijenin altında kalırsa o kadar çok kararıyor.
Bunu düşünen market sahipleri de meyve ve sebzelerinin renklerinin canlı kalması için özel gazlardan üretilen ambalajların içerisinde muhafaza ediyorlarmış.Tabi adamlar zeki :))

-------


Eveett şimdi sizlere başka bir haberim daha var :)), yukarıda görmüş olduğunuz projem gibi, ''niye..'' ile başlayan yazılar yazacağım artık...
Hem çizim yapmak için bahanem olacak :) hem de sizlere kendi ağzımdan bilgi vermiş olacağım.
Merak ettiğiniz soruları da yazabilrsiniz.Onları da araştırmaya çalışacağım :))
Hayırlı okumalar diliyorumm:D